Alkış Tutmak Caiz Midir?

رَبِّ اشْرَحْ ل۪ي صَدْر۪يۙ
وَيَسِّرْ ل۪ٓي اَمْر۪يۙ
وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَان۪يۙ
يَفْقَهُوا قَوْل۪يۖ
"Ey Rabbim. Göğsümü aç, genişlet. İşimi kolaylaştır. Dilimde bulunan düğümleri çöz ki beni anlasınlar."

Yaşantımız da gün içerisinde sıklıkla çeşitli amaçlar doğrultusunda şölen, eğlence, kutlama, tören, dernek, düğün gibi birçok faaliyetler yürütülüyor ve icra ediliyor. Bu faaliyetlerin toplanmaların da alışa gelinmiş adet ve hareketler vardır ki bazı zamanlarda yukarıda da saymış olduğum gibi çeşitli faaliyetlere teşrifini gerçekleştirip o faaliyette ki insanlara dahil olupta bunları yapmayan insanlara etraftaki diğer mensup kişiler kınayabiliyor. Peki bu adet alışa gelinmiş durum ve yapmadığımız takdirde göze çarpan hadise nedir? Yapmamız doğru yapmamız yanlış mıdır?
Alkış tutma...
Günümüz her yerinde sık sık alkış tutma hadisesiyle karşı karşıya kalabiliriz. Lâkin bu alkışlar Lût Kavminin helakına sebep olan 10 hasletten biridir ve dinimiz tarafından caiz görülmemiştir. 
Bir Hadis-i Şerif'in de Enbialar Serveri Hazreti Muhammed (sav) Efendimiz buyuruyor ki;
"On şey vardır ki Lut kavmi onları yapmış ve o yüzden helâk edilmiştir. Ümmetim ise onlara bir de kendisi katar. Bunlar; livâta (erkek erkeğe münâsebet), sapanla taş atmak , güvercinle (kumar) oynamak, def çalmak, içki içmek, (özürsüz) sakal kesmek, (emredilenden fazla) bıyık uzatmak, ıslık çalmak, alkışlamak, (erkekler için) ipek gömlek giymek bir tâne de ümmetim ilâve eder ki; o da kadın kadına münâsebette bulunmaktır." (Suyuti, Cami'u's-Sağir, h. no: 8150; Kenzu'l Ummal, 5/317, h.no: 13014)
Allah Rasûlünün buyurduğu Hadis-i Şerif'ten de anlaşılacağı üzere alkış tutmak kötü bir hareket, kötü bir eylemdir. Bu yanlışa düşmemeye gayret edelim.

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ
"Rabbimiz! Bizi sana teslim olmuş kimseler kıl. Soyumuzdan da sana teslim olmuş bir ümmet kıl. Bize ibadet yerlerini ve ilkelerini göster. Tövbemizi kabul et. Çünkü sen, tövbeleri çok kabul edensin, çok merhametli olansın."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mevlana Kimdir?

Müzikli İlahiler Caiz Midir?