Müzikli İlahiler Caiz Midir?

رَبِّ اشْرَحْ ل۪ي صَدْر۪يۙ
وَيَسِّرْ ل۪ٓي اَمْر۪يۙ
وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَان۪يۙ
يَفْقَهُوا قَوْل۪يۖ
"Ey Rabbim. Göğsümü aç, genişlet. İşimi kolaylaştır. Dilimde bulunan düğümleri çöz ki beni anlasınlar."

Günümüzde yaygın olan, hemen hemen her ortamda duyabileceğimiz, hangi ortama girersek girelim karşımıza çıkabilecek olan kendi alanında farklı türlere ayrılan musiki günümüz halk tâbiri ile müzik bazen karşımıza ilahiler ile birlikte de çıkabiliyor. Peki musiki ile yapılan yani enstrümanlar ile söylenen ilahiler caiz mi...
Ulemalardan bazısı zilsiz def haricinde enstürmanlar ile yapılan ilahileri caiz görmemiş bazısıda ki bu ulemalardan biri de İmam Gazali, İmam Nablusi ve Mevlana Celaleddin Rumi'dir. Mevlana Hazretleri semâ adı verilen gösterilerde ney ile bütünleşmiştir. Hatta şuan da sandukasının bulunduğu türbesine gittiğinizde de ziyaretçilerin türbeye girer girmez ney sesleri ile karşılaştığını görebilirsiniz. Yine aynı şekilde İmam Nablusi'nin dergâhında da duvarlarda asılmış ve kullanılan sazlar bulunuyordu. Fıkhı âlimlerden biri İmam Nablusi'yi tenkit etmek için dergâhına varır ve durumu fîkıh kitaplarına göre anlatır. Lakin İmam Nablusi Hazretleri parmağını sazlara gezdirir ve o anda sazlar birden zikir etmeye başlar. O yüzden bu konu gerçekten çok köklü ve bu konu ile alakalı ciltlerce reddiyeler ve bu reddiyelere ciltlerce yine kitap yazılmıştır.
Bu konu alâkalı da Nakşibendi tarikatı şeyhi Şah-ı Nakşibendi'ye Hazretleri'nin şöyle bir sözü vardır. Bir gün iki saz çalan kimse gelmiş ve Şah-ı Nakşibendi'ye Hazretleri'nin huzurunda saz çalmıştır şeyh dinlemiş dinlemiş ve en sonunda bittikten sonra demiş ki biz bu işi yapmayız ama inkâr da etmeyiz. Yukarıda anlattığım hadiseler ve sözlerden yola çıkacak olursak enstürmanlar ile yapılan ilahilere biz haram ve günah diyemeyiz çünkü orda bir manevi duygu yükleme feyiz alma tefekkür manasında olduğu için. Yani haşa ve kellâ orda bir şehevi yön zinhar yok bir efkarlanma yönü zinhar yok. Hakk'ı Hakikati düşünme var. Bir manevi boyut var.

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ
"Rabbimiz! Bizi sana teslim olmuş kimseler kıl. Soyumuzdan da sana teslim olmuş bir ümmet kıl. Bize ibadet yerlerini ve ilkelerini göster. Tövbemizi kabul et. Çünkü sen, tövbeleri çok kabul edensin, çok merhametli olansın."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mevlana Kimdir?

Alkış Tutmak Caiz Midir?